2017. júl 17.

Tudta? Most Ön a soros!

írta: Szigeti Ildikó
Tudta? Most Ön a soros!

Amikor a tökéletesre gyúrt Gyűlölet tárgyat keres

Van az úgy, hogy bármennyire is nehezemre esik, olykor kalapot kell emelnem a profizmus előtt. Elismerésem a Soros-kampány ötletgazdáinak! A szokatlanul rövid akció jött, látott és győzött. A helyzet azonban nem vicces. A bőrünkön érezhettük az ördögien mesteri kampány pszichológiájának hatásait. Valamennyien a pszichoterror áldozatai vagyunk. Tudta? Most Ön a soros!

Nem lehet nem tudományoskodni, ha meg akarjuk érteni a Soros-kampány működését. Az alig néhány hetes akció minden téren radikálisra sikeredett. Nem véletlenül. Olyan társadalom- és személyiség lélektani elméletekre épít, amelyek tuti fixek, borítékolni lehet a sikert. A mindent elsöprő sikert... Mert, hogy mindannyiunkat magával ránt ez az akció. Nincs menekvés! Hatással van ránk. Akár akarjuk, akár nem. Akár tudunk róla, akár nem.

 Forrás: hirtv.hu

Ingerelárasztásnak hívják. Pszichoterápiás módszer. Kifejezetten csak profi szakembereknek ajánlott. Legalábbis elvileg. És kifejezetten szorongó pacienseknek ajánlott. Legalábbis elvileg. Nem hangzik túlságosan bizalom gerjesztően és valóban ijesztő is. A lényege, hogy a „beteget” kontrollált körülmények között, hosszabb időn át, tudatosan, szorongást keltő hatásnak teszik ki. Hangsúlyozom: a beteget!

A kezelés célja, hogy a szorongásos jelek akkor és ott, a mesterségesen előállított helyzetben jelentkezzenek, majd fokozatosan csökkenjenek. Ha jól sikerült a kezelés, hasonló helyzetben már nem, vagy csak enyhébben jelentkeznek a tünetek. Ezt a módszert előszeretettel alkalmazzák a különböző fóbiáknál. Szakértő kezekben igen eredményes, a valamitől kórosan rettegő, irtózó kliens előbb-utóbb megszabadulhat a szorongásától, szeretni nem fogja, de mérsékelni tudja ellenérzését. Ez az ingerelárasztásos módszer gyógyhatása. Most megtapasztalhattuk (a nagy sikerű "Tudta?" kampány után immár másodjára), hogy az amúgy egészségesekre hogyan hat mindez.

Nem tudom, hogy a kampány kitalálói ismerték-e ezt a technikát vagy sem. Azt viszont tudom, hogy akármilyen tudományos elméleten alapult is a plakátozás, borítékolni lehetettt az eredményeket. Még ha azok igencsak kétesek is...

Hogy miért vagyok ebben oly’ annyira biztos? Azért, mert a legegyszerűbb pszichológiai triádot „használták”. A félelem-harag-agresszió egymást beindító és fokozó hatása bombabiztos módszer. Senki nem menekülhet a hatása elől. Azok sem, akik elfordítják a fejüket, ha meglátják a kék óriásplakátot, avagy elkapcsolnak az aktuálisan kistafírozott csatornáról, ha a horrorfilm szünetében megszólal az ismerős hang...

Túltolták. Plakát hátán plakát. Túltolták? Nem. Egyszerűen csak profi munkát végeztek. Elültették a félelmet, haragra gerjesztenek, amelyek hatásaként agresszívakká válunk. Mind. Nemtől, kortól, pártszimpátiától függetlenül. És az agresszió (nevezzük most inkább gyűlöletnek) tárgyat keres. Sürgősséggel. Ha lehet, azonnal. És persze nem kell sokat várni. A plakátoló kampányolók ezüst tálcán, akarom mondani, a megszokott "baráti kék" plakátokon kínálják is bugyborékoló gyűlöletünk tárgyát, akire végre ráönthetjük. Úgy, ahogy azt kell. Gonoszra sminkelve. Hogy ki az a Soros? Néhány hónapja a nép egyszerű gyermeke nem is sejtette, kicsoda. Most már tudja: a Gonosz. Többet aligha tud róla. Nem is kell neki több. Ennyi bőven elég. A plakátoló kampányolók céljainak pont megfelel.

Forrás: 4cdn.hu

És hogy mi van azokkal, akik a kampányra immunisnak vélik magukat? Van egy rossz hírem: akik nem "mondják fel a leckét", ellenzékbe kerülnek. És mire kettőt pislognak, ők is Sorossá válnak. Egyszerű a képlet: gyűlölünk, vagy minket gyűlölnek. Olyan nincs, hogy kimaradunk a játékból!

Tehát: nincs menekvés! Mindannyian a pszichoterror áldozatai vagyunk. Ki így, ki úgy.

Ja, és még valami: tudta, hogy a „kampány” szó hadjáratot jelent?

Szólj hozzá

kampány agresszió pszichoterápia félelem soros plakát gyűlölet harag